برگزاری کنگره متخصصان علوم اطلاعات
به گزارش بی بی سرور ششمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات با موضوع ˮما و تحول دیجیتال: راهبردهای تحول دیجیتال در کتابخانه ها، آرشیوها و موزه هاˮ از تاریخ 24 آبان ماه (همزمان با روز کتاب، کتابخوانی و کتابداری) تا 28 آبان ماه 1400 انجام خواهد شد. از برگزیدگان پنجمین دوره جوایز ملی انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران نیز با اعطای جایزه پوری سلطانی، جایزه دکتر عباس حُرّی، جایزه دکتر نوراله مرادی و جایزه نوش آفرین انصاری تقدیر خواهد شد.
به گزارش ایسنا، نشست خبری ششمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات و پنجمین دوره جوایز ملی انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران با حضور دکتر فریبرز خسروی، رییس انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران، دکتر میترا صمیعی، دبیر علمی ششمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات، دکتر مهرناز خراسانچی، دبیر اجرائی و دبیر کمیته راهبری ششمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات، دکتر محمد زره ساز، دبیر جوایز ملی انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران در سالن اندیشگاه کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران انجام شد.
"ما و تحول دیجیتال"؛ موضوعی متناسب با شرایط روز جامعه
دکتر فریبرز خسروی، رییس انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران با اشاره به سابقه شکل گیری کنگره متخصصان علوم اطلاعات اظهار داشت: کنفرانس هایی که قبل از این در زمینه کتابداری و اطلاع رسانی برگزار می شد، اغلب جنبه نظریه داشتند. با این دغدغه، کنگره متخصصان علوم اطلاعات به همت انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران طراحی شد و شروع به کار کرد. خوشبختانه از زمان برگزاری این کنگره (سال ۱۳۹۴) توانسته ایم زمینه مناسبی را برای تعامل و بهره مندی از تجربیات خبرگان، دانشگاهیان و پژوهشگران این حوزه فراهم نماییم. امیدواریم امسال و در ششمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات نیز بتوانیم بصورت کامل و نافع به این مهم دست پیدا نماییم.
رئیس انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران اشاره کرد: در عین حال، در کنگره متخصصان علوم اطلاعات فقط به بیان نقطه نظرات اکتفا نشده و از مدت ها پیش از برگزاری کنگره، کارگروه هایی تشکیل می شود و بصورت تخصصی، زمینه های تخصصی هر کارگروه مورد بحث و تبادل نظر قرار می گیرند. امسال به سبب شرایط همه گیری بیماری کرونا و تغییر زمان برگزاری کنگره از خردادماه به آبان ماه ۱۴۰۰، فرصت بیشتری در اختیار کمیته ها و کارگروه های تخصصی قرار گرفت. از این طریق، بجای ارائه صرف مقاله در کنگره، کار در یک کارگروه تخصصی مطرح شده و مورد بحث قرار می گیرد و در نهایت، در کنگره ارائه خواهد شد که از این حیث بسیار نافع تر خواهد بود.
دکتر خسروی اضافه کرد: موضوعی که برای کنگره امسال انتخاب شده است، موضوع "ما و تحول دیجیتال: راهبردهای تحول دیجیتال در کتابخانه ها، آرشیوها و موزه ها" است که کاملاً متناسب با شرایط روز جامعه و بحث کرونا است. حضور کرونا، دنیا را به لحاظ فهمی که از مباحث دیجیتال داشت، به ۵۰ سال بعد پرتاب کرد. شاید ۲۰ تا ۳۰ سال طول می کشید تا درک نماییم تحولات دیجیتال تا این حد می تواند در زندگی انسان موثر باشد (و کرونا این زمان را کاهش داد). انتخاب این مساله برای کنگره ششم نشان میدهد که نحوه برخورد کتابداران، کتابخانه ها، موزه ها و مراکز آرشیوی با این تحولات سریع و بنیادین در زمینه دیجیتال چگونه باید باشد و چگونه می توانیم از این ابزار فناورانه به نفع مردم و در حرفه خودمان (کتابخانه ها، موزه ها و مراکز آرشیوی) استفاده نمائیم.
دعوت برای مشارکت در انتخابات انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران
رئیس انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران در این جلسه همین طور به موضوع انتخابات آتی این انجمن اشاره نمود و اظهار داشت: از همه کسانی که به این حوزه احساس تعلق دارند، درخواست می کنم که علاوه بر کاندید شدن برای عضویت در هیأت مدیره انجمن، در انتخابات نیز شرکت نمایند. کارهای مدنی جز با مشارکت مردم شکل نمی گیرد و انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران همیشه تلاش نموده است با درهای باز، از همه عزیزان استقبال کند.
لزوم قرار گرفتن کتابخانه ها، آرشیوها و موزه ها در راه تحولات دیجیتال
دکتر میترا صمیعی، دبیر علمی ششمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات نیز در این جلسه به موضوع انتخاب شده برای کنگره امسال اشاره نمود و اظهار داشت: بحث تحول دیجیتال از این جهت برای ششمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات برگزیده شد که تکنولوژی های جدید اطلاعاتی دائماً در حال توسعه و گسترش هستند و کتابخانه ها، آرشیوها و موزه ها باید بصورت مستمر در راه این تحول ها قرار بگیرند. دلیل قرارگیری این ۳ مرکز در کنار هم از این جهت است که بیان نماییم، علوم اطلاعات فقط در کتابخانه ها خلاصه نمی گردد و در آرشیوها و موزه ها نیز مباحث مربوط به علوم اطلاعات وجود دارد و به دنبال این هستیم که همگرایی بین این مراکز ایجاد نماییم.
دکتر صمیعی اضافه کرد: ۱۸ کارگروه تشکیل شده است که بصورت تخصصی روی موضوعات در رابطه با تحول دیجیتال مطالعه داشته و حدود ۳۰ پیش پنل تخصصی را برگزار کردند. همین طور ۲ کارگاه تخصصی نیز انجام شد که مباحث اخلاقی در عصر دیجیتال را مورد بررسی قرار داد. هر سال و همزمان با برگزاری کنگره، فراخوانی از طرف دبیرخانه کنگره اعلام منتشر می شود و در ششمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات، ۲۷ دستاورد شامل ۹ ایده، ۱۱ تجربه و ۷ مقاله به دبیرخانه کنگره ارسال شد. ایده ها در قالب برنامه ای تحت عنوان "تاک" (تجربه و ایده کتابداران) مطرح خواهند شد.
وی تاکید کرد: در دوره های قبل، کنگره بصورت حضوری برگزار می شد که زمینه مناسبی را برای بحث و تبادل نظر مستقیم میان متخصصان علوم ارتباطات فراهم می کرد. اما متأسفانه امسال به سبب همه گیری بیماری کرونا در کشور، تمامی پنل های تخصصی کنگره به شکل مجازی برگزار خواهند شد و درباب برگزاری نیمه حضوری مراسم افتتاحیه و اختتامیه، بزودی تصمیم گیری خواهد شد. در کنار پیش پنل هایی که برگزار کردیم، یک دوره حرفه ای تحول دیجیتال در قالب ۴ کارگاه با حضور دکتر مصطفی مرشدی، متخصص حوزه تولید دیجیتال اجرا شد. همین طور ۶ کارگاه نیز در حوزه موضوعات تحولات دیجیتال (راهبردها، مدیریت چابک، مدیریت سیستمی و...) اجرا شد. ۷ کارگاه نیز با موضوعات تحول دیجیتال برنامه ریزی شده است که در ایام پنجشنبه برگزار می شود و کتابداران با شرکت در این کارگاه ها می توانند خودرا در راه تحول دیجیتال قرار دهند.
دبیر علمی ششمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات اشاره کرد: در پنل های اصلی کنگره، میزبان برخی از متخصصان علوم ارتباطات از چند کشور جهان خواهیم بود. پنل های کنگره بصورت موازی برگزار نخواهند شد تا زمینه بهره مندی از تمام پنل ها برای متخصصان، پژوهشگران و علاقه مندان برقرار شود. برنامه های پنل ها بوسیله وب سایت کنگره متخصصان علوم ارتباطات اطلاع رسانی خواهد شد.
کنگره متخصصان علوم اطلاعات، فضایی مناسب برای تعامل متخصصان و پژوهشگران
دکتر مهرناز خراسانچی، دبیر اجرائی و دبیر کمیته راهبری ششمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات با اشاره به برگزاری مجازی این کنگره اظهار داشت: تلاش نموده ایم بستر مناسبی را برای بهره مندی متخصصان، پژوهشگران و علاقه مندان این حوزه فراهم نماییم. شرایط را به شکلی تدارک دیده ایم که امکان پذیرش بیش از ۵۰۰ شرکت کننده در هر پنل را خواهیم داشت. ثبت نام اعضای انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران در کنگره رایگان است و سایر علاقه مندان با ثبت نام بوسیله سایت کنگره، می توانند در پنل ها حضور پیدا کنند و به این افراد، گواهی حضور در کنگره اعطا خواهد شد. با فعال شدن عضویت در انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران، امکان بهره مندی از سایر برنامه های انجمن به مدت یک سال با تخفیف ویژه فراهم می شود.
دکتر خراسانچی اضافه کرد: برای برگزاری کنگره امسال، فراخوانی را منتشر کردیم و ۶۰ کتابدار به شکل داوطلبانه برای همکاری با کمیته اجرائی کنگره اعلام آمادگی کردند. در نهایت ۳۰ نفر از این افراد انتخاب شدند که علاوه بر همکاری در برنامه های برگزارشده، در روزهای برگزاری ششمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات نیز در کنار ما حضور خواهند داشت.
وی تاکید کرد: تقویت و تغییر وب سایت انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران از دیگر اقداماتی بود که در طول این مدت انجام شد. برنامه های پنج دوره قبلی کنگره متخصصان علوم اطلاعات، ویدیوها و پادکست های تهیه شده، همین طور پنل هایی که مقرر است در کنگره امسال برگزار شوند، در سایت انجمن بارگذاری شده و در مراسم اختتامیه کنگره، از سایت جدید انجمن رونمایی خواهد شد.
دبیر اجرائی و دبیر کمیته راهبری ششمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات اشاره کرد: از حمایت و همراهی کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، نهاد کتابخانه های عمومی، سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، ایرانداک، آستان قدس رضوی، انجمن های مختلف همچون انجمن ترویج علم ایران در برگزاری کنگره متخصصان علوم اطلاعات، تشکر و قدردانی می کنم.
پنجمین دوره جوایز ملی انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران
دکتر محمد زره ساز، دبیر جوایز ملی انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران درباب پنجمین دوره جوایز ملی انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران اظهار داشت: جایزه دکتر پوری سلطانی در زمینه کاربردی و سازماندهی دانش، جایزه دکتر عباس حُرّی در زمینه نظری علوم اطلاعات، جایزه دکتر نوراله مرادی در زمینه آرشیو به برگزیدگان اعطا خواهد شد. امسال جایزه دیگری با عنوان جایزه ملی نوش آفرین انصاری با عنوان "کتابدار اجتماعی سال" نیز اعطا می شود.
دبیر جوایز ملی انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران اضافه کرد: در بخش جایزه ملی پوری سلطانی ۱۸ اثر دریافت شد که بعد از داوری، ۱۱ اثر به مرحله دوم راه پیدا کرد. در بخش جایزه ملی دکتر عباس حُرّی از ۳۵ اثر دریافت شده، ۸ اثر به مرحله دوم راه یافتند. در بخش جایزه ملی دکتر نوراله مرادی نیز ۴ اثر دریافت شد. داوری اولین جایزه ملی نوش آفرین انصاری کمی متفاوت از جوایز دیگر بود و ۱۰ نامزد این بخش مورد بررسی قرار گرفتند که ۵ نفر به مرحله دوم راه یافته و در نهایت یک نفر بعنوان "کتابدار سال اجتماعی" برگزیده شد. چند شرکت نرم افزاری، اسپانسر جوایز این بخش هستند و همزمان با مراسم اختتامیه ششمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات، از برندگان تقدیر خواهد شد.
منبع: بی بی سرور
مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب